Followers

Google+ Followers

04 January 2013

Jenis Buku Menjadi Sumber inspirasi

Pagi tadi saje lepak kat library kononnyer nak cari novel, tp mata i tertarik dengan 2 buku niew... buku yang menjadi sumber inspirasi dan sumber semangat ... for me kedua-dua Mantan ini mempunyai kekuatan tersendiri melalui cara sistem pentadbiran dan pelaksanaan. 

Buku 'Coretan Kenangan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj' telah diterjemahkan semula oleh Encik Shamsudin Puteh setebal 563 muka surat dalam masa selama 3 bulan. Perghhh ... Memang best pas selak setiap helaian dalam buku nie... mcm baca buku sejarah jew...

Satu ayat yg i tertarik bila beliau mengatakan "Kita telah memanfaatkan sepenuhnya kemerdekaan yang kita capai dengan tidak membazirkan kekayaan, sumber alam dan bakat yang kita miliki untuk bergaduh dan bertelagah tetapi untuk mempertahan bentuk kerajaan yang kita inginkan agar ia terus memberi manfaat kepada negara kita".

Sepatutnyer buku nie kene jadi buku teks bagi subject sejarah di sekolah2 menengah sebab bule menyemai rasa bersyukur terhadap perjuangan yang dilakukan masa dulu dan juga bule menjadi bahan rujukan generasi muda Malaysia mengenai fakta, nilai2 sejarah.

BAPA KEMERDEKAAN
Korang still ingat tak OUR PREVIOUS MANTAN PERDANA MENTERI MALAYSIA ? kalu tak ingat i dh senaraikan kat bawah tu... kita refresh kembali sejarah lama...

Tunku Abdul Rahman  - BAPA KEMERDEKAAN (1957 - 1970)

Tun Abdul Razak Hussein - BAPA PEMBANGUNAN (1970 - 1976)

Tun Hussein Onn - BAPA PERPADUAN (1976 - 1981)

Tun Dr Mahathir Mohamad - BAPA PERMODENAN (1981 - 2003)

Tun Abdullah Ahmad Badawi - BAPA PEMBANGUNAN MODAL INSAN (2003 - 2009)

Wokey, my second book still waiting list kerana Q lar.. ramai gilew yang dok syok meminjam buku nieh ... aduh kene tunggu 2 minggu pulak.. sempat lar i habiskan membaca buku pertama td... 

I sebenarnyer AMAT KAGUM dengan our BAPA PERMODENAN kita iaitu TUN DR MAHATHIR. Buku nie telah diterjemah oleh Encik A.Kadir Jasin dan mempunyai ketebalan helaian sebanyak 982 muka surat... perghhh lagi tebal dari buku 'Coretan Kenangan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj'. Isi kandungannyer, i tak sempat nk menelaah sebabnyer buku nie dah di RESERVED oleh orang sebelum i.. TAPI I SEMPAT PEGANG jer... maner aci... huhu ... Aisyemen !!! takper sabar menanti .... kuikuikui... 

Anyway... I LUV YOU...  ^_^ .... i bukan berpolitik .. tp i memang suka ngan style beliau, system permodenan negara yg telah dibangunkan, idea, cara pemerintahan, situasi yang beliau handle dulu.. sikit sebanyak memberi i INSPIRASI... Beliau adalah salah sorang TOKOH yang i suka dan minat.

BAPA PERMODENAN
~ We luv Malaysia !! ~
xoxo

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...