Followers

Google+ Followers

29 April 2011

besday contest!!!

My Besday contest !!!!


Nk join??? boleh click website nih ....  http://little-kiddo-store.blogspot.com/2011/04/my-besday-contest.html
Cepat join .... tarikh tutup : 21/4/11 ends 5/5/11 tghmlm

Jawapan : 12.00 tengahari
saya dah join: followers 145 huhuhu

I will Miss both of You.... Muahhhh

Aku akan merindui korang arr.... walaupun kita dh tak sama department... but we still fren kan... kan.... we still boleh jumper kat cafe.. huhuhu... hopefully you two datang2 arr ker BEA nie yek.... 


Semoga ngan pertukaran ini dapat menjadi batu loncatan utk korang sebagai jalan mengggggSUCCESSkan pencapaian dari masa ke semasa... 



anyway.... aku sedihhhh... sedih...... pasai korang dh takder kat department nie... semua yang best dh blah.. adoiiii .... apalah nk jadi ngan department nie nanti... 

aku pun rase nk pindah arrrrrrr... tp tak tau nk gi maner lak.... huhuhuhu....

Pertunangan Ashraf Muslim dan Noor Dayana

Selamat bertunang.... wahhhh beruntung cik Noor Dayana nie... tahniahhhh!!!!

 Ashraf Muslim, 30 tahun
Noor Dayana, 24 tahun.

Nie serba sikit gambo pertunangan mereka .... 





Siapa sangka hubungan sebagai adik angkat kepada keluarga Lokman Abdul Hamid yang membimbingnya dalam rawatan perubatan Islam sejak dua tahun lalu, membawa jodoh buat artis Ashraf Muslim.

Hubungan akrab dengan keluarga itu membuahkan bibit cinta antara pelakon berusia 30 tahun itu dengan anak kedua Lokman, Noor Dayana, 24, yang juga pelajar Jurusan Perubatan di Universiti Mannipal, India.

Pelakon utama drama Ustaz Amirul itu selamat mengikat tali pertunangan dengan gadis berkenaan di rumah keluarga Noor Dayana di Villa Bestari, Kampung Sungai Pusu dan pasangan itu kelihatan segak dan anggun apabila mengenakan busana tradisional moden berwarna putih rekaan pereka fesyen terkenal Ezuwan Ismail, manakala pelamin disediakan Azmi Othman. Cincin pertunangan disarungkan ke jari Noor Dayana oleh ibu saudara Ashraf, Fatimah Azim.

Ashraf berkata, Dayana yang kini menjalani praktikal di sebuah hospital di Melaka memiliki ciri wanita idamannya, malah mereka juga berkongsi minat serupa iaitu dalam bidang perubatan. Ciri-ciri Dayana yang merendah diri, bertudung, solehah dan sedap mata memandang merebut hati saya. Keserasian yang ada membuatkan mereka yakin untuk bersatu. 
 
Chayoook dan semoga berbahagia!!!!

28 April 2011

KemPen SeNyuM

Sekarang nie kempen senyum ... soooo senyum bila kene marah, senyum bila sedih, senyum bila bengang, senyum bila lepas kene maki ngan bos, bos senyum bila marah staff yang menyampah., senyum bila masuk jamban... huhuhuhu nama pun kempen senyumkan... haaaa... bagus betoi kempen nie untuk orang-orang yang tak mesra alam.
Dalam hidup aku nie... ade lar beberapa orang yang aku kenal liat ngan perbuatan SENYUM nie... salah sorangnye adalah orang yang selalu aku jumpa waktu office hours. Kalu dia senyum pun mesti ader sebab dan bonus untuk orang yang melihatnyer.... sesiapa yang kenai aku sure tau sapa yang aku maksudkan nie... hehehe... kikiki... 
Hemmmm... icon masam nie sedondon dengan orang yang aku maksudkan tuh... but walaupun dia jenis masam ajer memanjang tp hakikatnyer dia very good person, workerholic dan baik (bertimbang rasa). Anyway kalu dia tak senyum pun tak per janji I LIKE HER so much. huhuhu

Gelagat anak-anak mama....

Gelagat anak-anak mama dlm keter... huhuhu sambil tunggu laki aku beli barang kat pasar tani... kami bertiga mula arr edisi bergambo... yang jd  model anak-anak aku arr pasai ader ajer mereka nak buat dlm kete... bab memunggah dan selerak kereta ... haaaa depa arr pemenangnyer....


apa baby Qhoshimah Humaira' buat tuhh??? habis plastik semua baby nk gigit.... abg Haris Haikal tengah pikir apa nk buat selepas nie... huhuhu


Ala abg Haris nie... terpejam mata arr pulak.... baby Humaira' dok posing baik sambil gigit plastik... huhuhu

Perfect picture utk anak-anak mama... i love youuuuuu... muah !!!

speedy scandal


Baru sat tadi aku dok layan citer nie... actually citer nie dah lama di tayangkan ... cumer aku ajer yg terlepas utk layan movie nih... well aku boleh kasik 4 Star for this movie. Citer nie berunsur family comedy. Yang best nyer citer nie mengisahkan seorang lelaki yang dikatakan single secara tetibe dah mempunyai anak plus cucu gitu... lawak...lawak... Hidup dia menjadi kelam kabut dan terpakse merahsiakan hal tersebut dari diketahui orang ramai...
 .

Hemmmm ok... mai aku citer cikit .... mamat yang kat atas nie namanyer NAM Hyun-soo. Dia seorang yang  popular idol star dikalangan remaja dan orang ramai gituhh.... Dia nie adelah DJ radio yang terkenal walaupun umur dia dah dipertengahan 30-an. Tapi satu hari ader seorang young single mom named Jung-nam menghantar cerita dia kat rancangan radio yang Hyun-soo jadi hostnyer. Cerita dia mengisahkan tentang dia dah lama tak berjumpa dengan bapa kandungnyer yang dia sendiri tidak pernah jumpa sebelum nie dan kerana cerita tu lah rancangan itu mendapat sambutan atau rating tertinggi dikalangan pendengar. 

Awek kat atas nie sbg Jung-nam hemmmm.....dia adalah anak kandung  NAM Hyun-soo dan yang kat bawah nie pulak aderlah cucunyer 7 tahun, Gi-dong. Cute kan budak kecik nih.....



Dlm citer nie Nam Hyeon-soo x taw yang dia ader anak luar nikah iaitu Hwang Jeong-nam, dan juga cucu dia Hwang Ki-dong...tetibe Jung-nam dan Gi-dong datang ker umah Hyun-soo dan menyatakan yang dia aderlah anak kandungnye. Hambik.... Hyun-soo terkezut bangattttt  (wahhh dh masuk lak ayat indon nih huhuhu)... 

Then untuk nk menyakinkan lg dia bawak Jung-nam pergi hospital haiwan kepunyaan kawannyer utk ambil darah for DNA test. wahhhhh... result nyer memang compom Jung-nam tu aderlah ank perempuan yang SAH.... kikiki... jadi terpaksalaa dia bela anak dan cucu dia tuh kat rumah dia...dia nie perasan kata dia DJ popular so dia x maw laa kalau orang ramai taw...dia mintak anak dia rahsiakan identiti untuk kerjayanyer.... 


Best jugak bila tengok bapa dia membebel sambil anak dan cucu memerhatikan dari jauh.... huhuhu kelakar dan aku suker bila tengok muka mereka c kecik tu... COMEL nyer...



Banyak adegan lawak diantara datuk dan cucu di taska.... tambah pulak datuk dah berkenan ngan teacherrrr.... dan  cucu dh berkenan pulak ngan seorang gurl yang comey. Serasi bersama gitu..


 Adoi letih nk bercerita.... apa-apa hal ending nyer mereka jadi satu keluarga yang amat cute dan bahagia... aku suker ending nie ... best dan sweet sgt.

27 April 2011

Pedas nyerrrrrr


Masyaallahhhhhhhhhh... pedas giler laki aku masak makanan tengahari nie... aku ingatkan ayam sweetsour so... aku pun taruk arr byk2 dlm nasik... sekali masuk mulut... fuhhh berasap!!!!!!! pedihnyer pewout aku nihhh... 


rase masih berapi dlm perut nie walaupun dh telan byk air masak. Nie gerenti cirit punyer....
rase mcm nk nangis ajer bila nak habiskan nasik.... bercinta aku nk telan setiap suapan. Suapan pertama boleh tahan lg.. suapan ke-2 umpama mcm telan bara api... suapan ke-3 terasa mcm bara api  bertukar menjadi lava yang sedang mengalir laju dari tekak ker saluran usus2 gituh... memang terasa sgt nih dan suapan seterusnyer betoi2 cari naaaaaahas malam karang, hemmm maksud aku gerenti aku akan booking tiket keluar masuk bilik termenung .... adoiii dh jadi satu hal kalu aku dok bertapa dlm bilik termenung tuh ....  arrrrrrrrr buat kene gelak ajer ngan laki aku....  dh ler aku nie jenis tak reti makan benda pedas... maklum arr pewout sensitip cikit.. huhuhu....

26 April 2011

mY LoVely SaM SooN


I baru ajo habis tengok citer My LoVEly SaM sOOn... Best ..! aku kasik 4 star untuk citer nie... well aku memang suker citer berunsur love-comedy nih... really sweet story arr.. kenapa aku tak boleh kasik 5 star utk citer nie? nak tau ? pasai nyer ending citer nie just dreaming ajo... yg real tuh hanyer lar mereka bercinta selebih tu mimpi. hemmm ...

Actually ... yg mengukuhkan rating citer nie kepada 4 star tuh adalah HERO nyer.... wahhhhhhh hensom gilerrrrrr.... kalu arr suami aku hensem mcm nie... gerenti aku simpan dalam almari ... huhuhu... 

 Atas nie hero, nama dia dlm citer nie adalah Hyun Jin-heon ... Dia adalah boss kepada Sam Soon selaku watak utama dlm cite nie....cute and good looking guy... menepati citerase seisi keluarga gitu... huhuhu...

ha... yang bawah nie melakonkan watak doktor...nama dia dlm citer nie pulak adelah Dr. Henry Kim.. apa2 hal pun masyaalllahhhhhh giler punyer hensem. sekali bila dia senyum ... fuhhhh cair aku kat depan komputer. haaaa mula arr aku dok sengeh sorang2... kikiki...


Aweks dlm citer nie ... hemmm pelakon utama tak lawa ( yer lar bersesuai arr ngan jalan citer nie kan) dan aweks yg ditinggalkan tu memang lawa. 

 atas nie pelakon utama... dia arr memengang watak sam soon... 

dan yang kat bawah nie adalah bekas gurl fren Hyun Jin-heo. Nama dia dlm citer nie adalah Yoo Hee Jin. Kesian dia... 

Secara keseluruhan setelah seminggu layan citer nie... this story memang best bila sampai part-part yang tertentu. Boleh layannnnnnnnn!!!!!!!!!!!! .... kalu difikirkan lar, tak mustahil citer nie menjadi kisah benar pada couple2 diluar saner.. MAYBE arr.... kadang2 perkataan KEBETULAN selalu terjadi kan....??

Oh nyer ... dlm movie nie... ader satu part yang touching cikit bila sam soon membaca ayat nie di bus stop.

LET'S LOVE LIKE WE'VE NEVER BEEN HURT BEFORE,

LET'S DANCE LIKE NO ONE IS PRAISING US,

LET'S LOVE LIKE W'VE NEVER BEEN HURT BEFORE,

LET'S SING LIKE NO ONE LISTENING TO US,

LET'S WORK LIKE WE DON'T NEED MONEY FOR IT,

LET'S LIVE LIKE TODAY IS DOOMSDAY.

Well.... sesiapa yang tak tengok citer nie.... rugi tau.... citer nie memang tak membosankan untuk tontonan dimasa lapang....  tengok .... jangan tak tengokkkkkkkk !!!!!!!! anyway thank you kak mah coz bagi pinjam citer best nih...

07 April 2011

5s

Hari nie sibuk giler ngan 5s... nie baru merasa dok depan PC. 5s punyer pasaiiiiiiiiiiiiii arrrrrrrrrr tak per... takper....

06 April 2011

Study... study

Semalam dan hari nie aku melekat kat komputer study balik cara make up dengan betoi... long time i dah tinggalkan zaman Dip Executive Secretaryship tuhhh... dulu bestnyer... dlm kelas sure ader subject kecantikan.  Ade belajar makeup, grooming dan many more... Aku suka benda yang cantik dan menarik. plus aku suka lihat orang2 yang pandai bergaya dan berdandan. 


Macam2 aku study start dari peralatan sampai lar tiap sudut muka. aku rasa arr aku nk ambik kos andaman ker or solekan. best nyer.... Chayooooookkk sarinaaaaaaaa... tapi bila????? arrr rusing pulak... huhuhu
Tapi ia tak boleh patahkan semangat aku... di internet boleh study dulu kay.. kita bekal kan ilmu. bila ader masa kita ambik course pulak...

04 April 2011

Seminggu Cuti .... virus HFM (Kaki, Tangan dan Mulut)

Hemmmmm gini cite nyer... hari sabtu 26/3/2011 tue, aku bawak arr anak-anak aku mandi kat kolam renang berhadapan ngan food court presint 9 kul 6.30 petang... wahhh ramai betoi manusia kat saner bawak anak-anak mereka berenang dlm kolam tuh... then aku letak baby humaira kat air pancut manekale haris pulak aku suruh berenang dlm kolam renang tuh... haris nie penakut orang nyer... cara nk bagi haris masuk dlm air adalah kene aku berpura-pura menikmati keseronokan berenang then baru lar dia nk join sekali. sementara haris dok jual mahal takut nk turun kat air .. aku letak baby humaira kat pelampung dan biar baby berenang2 kat situ. bila haris dh tengok adiknyer humaira dh syok main air baru arr dia lar nk turun. seronok punyer pasai, kita orang terpakse bergegas pulang pasai dh nk maghrib dh... tak elok bebudak main kat luar senja2 kan... sampai ajer umah cepat2 aku mandikan baby humaira dan haris. yer lar air kolam renang bukan bersih pun ..pasai ramai bebudak main kat situ. 

So hari Ahad tue.. baby humaira dh start demam tp tak ler demam panas. aku ingat dia demam sebab ade infection kat luka ditapak kaki tuh tp sebenarnyer bukan itu penyebabnye. then.. aku pun bersabar coz monday aku ader exam PTK. selesai ajer exam aku susah hati tengok baby humaira hilang selera makan. asik nangis ajer. so aku heret arr baby humaira kat klinik kesihatan Putrajaya nie... pastu doktor mengesahkan yg baby humaira menghidapi virus HFM (kaki, tangan dan mulut) sebab tanda2 dh ader. 3 hari aku berulang alik gi klinik. wahhhhhhh letih tak terhingga. Yang paling kesian adalah bila ulser dimulut baby humaira keluar. Secara tak langsung dia hilang selera makan dan susah nk minum susu (Breastfeeding). Cian my baby. lembik ajer ... 
Sebabkan kesabaran melayan kerenah anak2 dan penjagaan rapi ALHAMDULLILAH baby humaira sembuh tepat seminggu seperti yg dijangka. Aku amat2 bersyukur. 

Memandangkan aku dh ader pengalaman so aku nk kongsi sikit arr ... virus nie tak der antibiotik yang akan diberikan kerana ini hanyalah virus, bukan kuman tau.... kalu kuman boleh arr doktor kasi antibiotik. virus HFM nie akan sembuh sendiri dlm masa seminggu sahaja. Doktor hanya beri ubat Oralpaste (utk ulser dimulut - boleh dimakan). ubat ini kene disapukan ke ulser dimulut shj. bagi bayi2 yg terkene virus nie terutama anak yg 100% breastfeeding nie, caranyer sapukan ubat oralpaste keliling puting dan bagi baby isap. Disamping itu, punca ulser dimulut keluar disebabkan panas dalam. oleh kerana itu kene lar bagi PCM (sirap paracetamol) utk mengurangkan kepanasan dlm badan sekaligus mengurangkan ulser dlm mulut. Berkenaan biji2 air di tangan dan kaki tu harus lar disapukan ubat H-cort Cream (poison). sapu time pas mandi. Insyaallah kalu kita cuci badan dan jaga kebesihan anak2 kita ngan baik pasti cepat sembuh. Oh nyer baju mrk harus di rebus bagi mengelakkan berulang kembali. 
Ni arr H-Cort cream... biasa klinik swasta dan kerajaan akan kasi nie punyer...

Untuk maklumat lanjut sila jadikan website ini sebagai rujukan sebagai langkah berjaga- jaga  http://www.infosihat.gov.my/isusemasa.php?id=50. Disini dilampirkan maklumat seperti diwebsite tersebut. huhuhu ....

Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut

Definisi
Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut adalah penyakit yang biasa berlaku di kalangan bayi dan kanak-kanak. Biasanya terdapat lepuhan di mulut, tapak tangan, jari-jari tangan dan tapak kaki.
 
Sebab-sebab
Disebabkan oleh virus enterovirus. Virus yang biasanya menyerang adalah coxsackievirus A16.
 
Tanda-tanda dan gejala
  • Demam yang ringan
  • Rasa tidak sihat (letih dan lesu)
  • Sakit tekak
Selepas demam selama 2-3 hari, lepuhan yang menyakitkan mula terdapat di dalam mulut. Biasanya terdapat di atas lidah, gusi dan di sebelah dalam pipi. Ruam di kulit mula keluar di satu dua tempat dengan timbulnya lepuhan warna merah tetapi tidak gatal di tapak tangan dan tapak kaki serta juga di punggung. Lepuhan di mukosa dan permukaan kulit akan sembuh dalam masa 5-7 hari. Manakala lepuhan di tangan dan kaki akan sembuh dalam masa 5-10 hari.
 
Siapa yang mudah dijangkiti?
Kebanyakannya berjangkit kepada kanak-kanak berumur 10 tahun ke bawah.
 
Adakah penyakit ini berjangkit?
Ya. Ianya mudah merebak dari satu individu ke individu yang lain melalui sentuhan secara langsung (direct contact) dengan lelehan air hidung, tekak, air liur dan cecair dari lepuhan juga daripada najis individu yang telah dijangkiti. Ianya bukan sahaja mudah merebak terutama di awal jangkitan, tetapi juga boleh merebak selepas beberapa minggu di jangkiti.
 
Bolehkah penyakit tangan, kaki dan mulut berjangkit daripada haiwan?
Tidak, ia tidak sama dengan penyakit kaki dan mulut pada haiwan.
 
Bagaimana diagnosis dijalankan?
Selalunya ia dilakukan secara klinikal. Ujian ?throat swab?? ataupun daripada najis individu yang dijangkiti dihantar untuk ujian makmal bagi menentukan virus yang menyebabkan penyakit ini.
 
Rawatan
Tiada rawatan yang khusus.
  • Ubat demam (Paracetamol) digunakan untuk mengurangkan demam
  • Air garam digunakan untuk berkumur. Bancuhan: ½ sudu teh garam untuk segelas air suam sekiranya kanak-kanak tersebut boleh berkumur
  • Pastikan kanak-kanak minum air yang secukupnya
  • Produk tenusu yang sejuk dan aiskrim juga boleh diberi
Pencegahan
  • Boleh dicegah dengan mengamalkan mencuci tangan dengan air dan sabun selepas ada kontak dengan pesakit
  • Permukaan yang tercemar dan peralatan yang kotor hendaklah dicuci dengan air yang bersih, sabun dan di nyah kuman dengan menggunakan cecair Clorox, bancuhan ¼ cawan Clorox dengan satu gelen air
  • Jangan berkongsi barang-barang peribadi
  • Elak daripada mencium dan memeluk individu yang dijangkiti
Komplikasi
Komplikasi selalunya jarang berlaku tetapi boleh menyebabkan jangkitan kepada otak, paru-paru dan jantung yang mana boleh menyebabkan kematian.
 
Apakah vaksin untuk penyakit tangan, kaki dan mulut?
Tiada vaksin untuk penyakit ini.
 
Bila perlu berjumpa doktor?
  • Apabila demam tinggi tidak sembuh walaupun diberi ubat (< 38 C) lebih 48 jam
  • Letih/lesu
  • Kulit dan lidah yang kering
  • Resah gelisah (irritable)
  • Sawan
  • hilang sedar
Jika jangkitan berlaku di taman asuhan kanak-kanak, pemilik taman asuhan perlu :-
  • Kanak-kanak tidak boleh dihantar ke taman asuhan semasa terjadinya jangkitan untuk tempoh sekurang-kurangnya 10 hari dan disahkan sihat oleh doktor. Memastikan semua kanak-kanak mengamalkan teknik mencuci tangan yang baik.
  • Basuh dan nyah kuman semua peralatan yang tercemar, alat-alat permainan dan juga permukaan seperti meja, kerusi dan lantai yang dicemari
  • Pastikan tidak ada kanak-kanak lain mempunyai gejala sama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...