Followers

Google+ Followers

15 August 2008

PUASA

Puasa nak dekat nih... wahh.. best pose nie boleh keep slim sikit badan. Tapi time kerja pulak gerenti akan sentiasa rasa sleepy ajer kat office... alahai...

Tapi kita kene gak tau apa pengertian sebenonyer pose nie kan... well puasa ertinya menahan diri daripada makan dan minum dan dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai dari terbit fajar hinggalah terbenam matahari. Umat Islam juga dikehendaki menahan diri daripada menipu, berkata-kata yang buruk atau sia-sia, dan daripada bertengkar atau bergaduh. Ini kerana puasa merupakan medan latihan kesabaran, kejujuran dan bertolak ansur sesama sendiri. Maka secara tidak langsung, puasa juga menolong menanam sikap yang baik dan berbudi. Dan kesemuanya itu diharapkan berlanjutan ke bulan-bulan berikutnya, dan tidak hanya pada bulan puasa.

Imam Abu Hamid al-Ghazali dalam bukunya Ihya al-'Ulumuddin telah membahagikan puasa itu kepada 3 tingkatan:

1. Puasanya orang awam (shaum al-'umum): menahan diri dari perkara-perkara yang membatalkan puasa seperti makan dan minum.

2. Puasanya orang khusus (shaum al-khusus): turut berpuasa dari panca indera dan seluruh badan dari segala bentuk dosa.

3. Puasanya orang istimewa, super khusus (shaum al-khawasi al-khawas): turut berpuasa 'hati nurani', iaitu tidak memikirkan sangat soal keduniaan.
Pembahagian di atas memberikan umat Islam ruang untuk berfikir dan menelaah tingkat manakah mereka berada.

Oleh itu, mari la kiter samer2 ler pose penuh sebulan tuh dan jangan asik memonting ajer... nanti kene ganti...tp leceh ler, org lain makan tp kita ajer tak makan... hehehe.


3 comments:

 1. selamat berpose kak ina!
  kak ina tgklah blog azie plak..

  ReplyDelete
 2. skrg dok buat budget... beli baju, kasut, make-up kreta, duit minyak blik kg... huargghh!!! lepas raye kena pose lagi...

  ReplyDelete
 3. okey azie... thx coz visit my webpage.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...